• Priče uspješnih klijenata – Petra Mrakić

  Home / Klijenti - MKD / Priče uspješnih klijenata – Petra Mrakić

  Priče uspješnih klijenata – Petra Mrakić

  4.3.2021

  Porodica Mrakić iz Istočnog Novog Sarajeva se već duži niz godina bavi poljoprivredom. Osnovna djelatnost je uzgoj krupne stoke i proizvodnja mliječnih proizvoda, a tu je još i peradarstvo, uzgoj svinja i prasadi, te proizvodnja ajvara, kiselih salata i džema.

  Tokom devedesetih godina, supružnici Mrakić su izgubili posao koji su radili u firmama u Sarajevu, a kako nisu imali drugih izvora prihoda, odlučili su da pokrenu poljoprivrednu proizvodnju na porodičnom imanju u Istočnom Novom Sarajevu. S obzirom na to da porodično imanje nije bilo velikog kapaciteta, gospodin i gospođa Mrakić su podigli kredit u EKI-ju, kupili manji plac i na njemu izgradili štalu. Tako je sve počelo… Prvi kredit su podigli u EKI-ju davne 2004. godine. Nakon toga su, kada god je bilo potrebno, kreditna sredstva ulagali u izgradnju poljoprivrednih objekata, kupovinu mehanizacije i proširenje stočnog fonda. EKI krediti su u značajnoj mjeri pomogli porodici Mrakić, kako za sam start, tako i kasnije kada god je to bilo potrebno.

  Iz godine u godinu, kapacitet posla se povećavao što je porodici Mrakić omogućilo pristojan život. Osim male penzije gospođe Mrakić, drugih prihoda nemaju.

  Ozbiljnost u poslu i kvalitet proizvoda i usluge, omogućili su ovoj porodici stalne kupce i siguran plasman. Isporuku proizvoda vrše lično na kućne adrese svojih kupaca. Dobre preporuke zadovoljnih kupaca, iz dana u dan doprinose povećanju broja zainteresovanih za saradnju sa porodicom Mrakić, te se često desi da je potražnja veća od ponude. Domaća hrana je danas veoma tražena i cijenjena, a porodica Mrakić proizvodi isključivo domaće.

  Ključem svog upjeha ističu stalni trud i rad, jer kako kažu, posao u poljoprivredi nije nimalo lak. Radni dan počinje u 5 sati ujutro, a završava se oko 20 sati uveče kada je zadnje hranjenje i zatvaranje stoke. U ljetnim mjesecima se često radi i do duboko u noć.

  Savjet koji su supružnici Mrakić uputili svima koji se žele baviti istom ili sličnom djelatnošću, glasi:

  “Posao u poljoprivredi i život poljoprivrednika nisu laki, zahtijevaju odricanje i stalno ulaganje. Ko želi da se bavi ovom djelatnošću, mora biti spreman na velika odricanja u početku, ulaganje ogromnog truda i rada u posao, kako rezultat ne bi izostao. Posao jeste težak, ali se od prihoda od ovog posla može pristojno živjeti.”

  Kontakt forma

  We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.