• Priče uspješnih klijenata – Nihad Alajbegović

  Home / Klijenti - MKF / Priče uspješnih klijenata – Nihad Alajbegović

  Priče uspješnih klijenata – Nihad Alajbegović

  15.1.2015

  Gospodin Alajbegović iz Gornje Tuzle, opština Tuzla, se bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Prije 15 godina se vratio u svoje rodno mjesto i sa svojom porodicom je započeo prve aktivnosti vezane za stočarstvo.

  Sredstvima od prvog kredita je kupio kravu i obnovio pomoćne objekte kako bi imao uslove za ovaj vid proizvodnje. Pored stočarstva, gospodin Nihad ima i voćnjak, ovce i konja, bavi se uzgojem kukuruza, pasulja i buranije, a sezonski se bavi i tovom pilića.

  Da je ljubav prema životinjama osnovni pokretač porodice Alajbegović dokazuje i činjenica da se već dugo godina bavi i golubarstvom. Ima konja kojeg njeguje kao ljubimca, a praktično mu samo služi za prevoz do obradivih površina.

  U poslu mu pomažu supruga i sin, a povremeno i angažovani radnici u toku sezone. Imao je mnogo veći kapacitet proizvodnje kada su svi sinovi živjeli u njihovom domaćinstvu, ali i sada kada su se oženili jedni drugima mnogo pomažu.

  Kako kaže gospodin Nihad “zajedno smo jači”, jer bez sloge i zajedništva nema uspjeha ni u jednom poslu. Od poljoprivrede se može veoma lijepo živjeti, kaže gospodin Alajbegović, ali da bi se započele aktivnosti neophodni su krediti. Pored novca, potrebno je da čovjek bude uporan, da mnogo radi i povremeno rizikuje.

  Dokaz da je ovo tačno je činjenica da su Alajbegovići ove godine posijali pasulj veoma rano. I pored bojazni i pokojih kritika da to nisu trebali da urade, zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima i dobrom geografskom položaju zemljišta na kojem je bio posijan, oni su veoma rano dobili rod, a samim tim i prodaju ostvarili mnogo ranije.

  Svoje proizvode prodaju uglavnom fizičkim licima i to uglavnom po preporuci. Poruka porodice Alajbegović svim ljudima je da ako žele da se bave poljoprivrednom proizvodnjom moraju biti uporni i da mnogo rade, a uspjeh sigurno neće izostati.

  Danas se svi okreću zdravom načinu ishrane tako da mjesta u ovoj grani proizvodnje sigurno ima za sve koji to žele da rade iz ljubavi.

  Kontakt forma

  We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.