• Prebroditi oluju/Weathering the storm

  Home / Novosti - MKD / Prebroditi oluju/Weathering the storm

  Prebroditi oluju/Weathering the storm

  29.10.2020

  Prebroditi oluju / Weathering the storm

  29. oktobar 2020. godine obilježava se kao Evropski dan mikrofinansiranja (EMD) koji je pokrenut 2015. godine.

  Cilj Evropskog dana mikrofinansiranja je podizanje svijesti o ulozi i značaju mikrofinansiranja u Evropi i svijetu kao i o njegovoj vrijednosti u borbi protiv nezaposlenosti, socijalne i finansijske isključenosti.
  Slogan ovogodišnjeg dana mikrofinansiranja je „Weathering the storm/Prebroditi oluju“. Ovom prilikom će biti upriličeni brojni online događaji među kojima centralno mjesto zauzima virtualni događaj „BRUSSELES (online) EVENT“ na kojem će se obratiti predsjednik Upravnog odbora EMN i MFC, direktor OECD, predstavnici European Investment Bank Group, EU Parlamenta itd. U okviru manifestacije održati će se i svečana dodjela nagrada za 17 mikrofinansijskih institucija za „European Code of Good Conduct“.
  Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI, kao i njegove članice su članovi dvije međunarodne mreže EMN – European Microfinance Network i MFC – Microfinance Centar uz čiju podršku se realizira Evropski dan mikrofinansiranja.

  Usljed uticaja pandemije COVID-19 sve više su ograničene ekonomske aktivnosti kako širom Evrope i svijeta, tako i u Bosni i Hercegovini. Sektor mikrofinansija u BiH kao i u svijetu je kroz zajedničko djelovanje pokazao otpornost tokom novonastale krize pokazujući senzibilnost i otvorenost prema svojim klijentima koji sada, više nego ikada, imaju potrebu za jednostavnim, brzim i odgovornim pristupom finansijskim sredstvima za svoje djelatnosti i domaćinstva. Naši klijenti su samozaposleni i mikro-poduzetnici koji nemaju pristup tradicionalnim izvorima finansiranja, i oni su takođe bili pogođeni pandemijom. Zajedničkim djelovanjem svih učesnika: međunarodnih mikromreža, mikrokreditnih organizacija, regulatora i udruženja obezbjeđen je kontinuitet i nesmetana potrebna podrška svim klijentima.

  Jer kako kaže Generalni direktor EMN-a Jorgea Ramireza: „Zahvaljujući ekonomskoj aktivnosti koju mikrofinansiranje osigurava, podsjetnik je široj publici o snažnom socijalnom uticaju i izvrstan način podsjećanja kreatora politike da javni novac uložen u mikrofinansijski sektor rezultira pozitivnim rezultatima”.

  Kontakt forma

  We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.