• JU Osnovna škola „Sokolac“

  Home / Drustvena odgovornost - MKD / JU Osnovna škola „Sokolac“

  JU Osnovna škola „Sokolac“

  23.6.2020

  Osnovna škola „Sokolac“ je osnovana 1875. godine i jedna je od najstarijih škola u istočnom dijelu BiH. Škola radi sa djecom od prvog do devetog razreda, a ima i područna odjeljenja u Knežini i Romaniji. U sklopu škole i redovne nastave postoji odjeljenje djece sa posebnim potrebama. Odjeljenje broji 5 redovnih učenika koji su uzrasta od 1-9 razreda, a škola ima još 6 kategorisanih učenika koji pohađaju redovnu nastavu, a sa kojim je ipak potreban poseban rad. Sa ovom kategorijom djece radi jedan defektolog i to u veoma otežanim uslovima rada. Pored zastoja u razvoju riječ je o djeci koja dolaze iz jako siromašnih i ugroženih porodica koje nemaju mogućnosti nabaviti ni osnovni pribor za nastavu. Kako se radi o posebnim potrebama u vaspitnom i obrazovnom smislu, djeci i nastavnom kadru su potrebna namjenska didaktička sredstva koja bi omogućila kvalitetan rad i dovela do osposobljavanja ove djece za koliko toliko normalan život i rad ubuduće. U školi su istakli da se dosta govori o djeci sa posebnim potrebama, ali da pomoć izostaje. Škola iz vlastitih sredstava odvaja koliko može, ali još nikad nisu bili u prilici opremiti kabinet specijalizovanom opremom za rad sa ovom kategorijom djece.

  Osoblje OŠ „Sokolac“, znajući za EKI-jev društveno odgovoran pristup najugroženijim članovima naše zajednice, obratilo se sa molbom za kupovinu didaktičke opreme. Zaposlenici EKI Sokolac, prepoznalo je opravdanost zahtjeva i odmah krenulo u pripremu i realizaciju projekta. Tako je vrlo brzo, kroz projekat Socijalno odgovorne aktivnosti, koji EKI redovno sprovodi, izvršena donacija potrebnog didaktičkog materijala ovoj osnovnoj školi.

  Direktorica škole je izrazila zahvalnost i istakla da je ovakav vid pomoći od velikog značaja za rad i pružanje kvalitetnije usluge djeci kojoj je to zaista najviše potrebno.

  Kontakt forma

  We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.