• Donacija opreme za folklor

  Home / Drustvena odgovornost - MKD / Donacija opreme za folklor

  Donacija opreme za folklor

  15.1.2015

  Kulturno umjetničko društvo „Hasan Mujezinović„ Cazin, sa prekidima radi od 50-tih godina prošlog stoljeća. Kroz klub su prošle mnoge generacije porodica, roditelji, nihova djeca pa djeca njihove djece i td. Nakon ratnih dešavanja klub aktivno radi od 1997. godine.

  Najprije je počeo sa radom kao KUD samo za punoljetne članove, a zatim je pri KUD-u otvorena i škola folklora za omladinu srednjoškolskog uzrasta, te mala škola folklora za djecu predškolskog i školskog uzrasta.

  Klub trenutno ima oko 150 članova, dobi od 5 do 65 godina.

  Prema mišljenju mnogih, najljepša karakteristika KUD-a je u tome što se članovi koji napuste KUD, nakon završetka škole ili studija opet vraćaju i nastavljaju s tradicijom.

  Pored folklora, naraštaji uče i o tradicionalnoj muzici, običajima i hrani. Nastupaju na raznim manifestacijama u gradu, kantonu, BiH pa i u inostranstvu. Redovno se održavaju tradicionalna godišnja druženja i nastupi u Slunju, Puli, Gracu i Italiji.

  Najveći problem sa kojim se KUD susreće je nedostatak novčanih sredstava za kupovinu opreme. Inače, opremu sami šiju i nabavljaju i ona se čuva u posebnim prostorijama KUD-a.

  MKF EKI je, u želji da se očuva ova lijepa tradicija, donirala sredstva potrebna za nabavku obuće za narodne nošnje.

  EKI-jevom donacijom, KUD „Hasan Mujezinović“ je bogatiji za 30-ak pari novih opanaka, a MKF EKI je bogatija za još jedno lijepo djelo.

  Sa novom opremom je KUD „Hasan Mujezinović“ imalo priliku da nastupi veoma brzo nakon nabavke, u pravom tradicionalno duhu, na Bajramskom koncertu, održanom 21.08.2012.

   

  Kontakt forma

  We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.